Annons
Annons

Skärmtid, aktiviteter och min dag


”Du bloggar redan om så bra saker, men om jag ska önska något skulle det vara intressant att höra dina synpunkter kring:”
”1. Skärmtid för barn. Vad är rimligt och hur begränsar du?”

Jag har ingen aning om vad som är rimligt. Jag förhåller mig istället till vad som är orimligt. Orimligt är att barnen sitter dygnet runt, så det får de inte. Barnen ska vara med vid köksbordet och äta mat och prata, ser vi att någon blir ”mätt” väldigt fort är det skärmfritt.
Barnen måste kunna läsa böcker, leka och måla. Kan man inte det så blir det skärmfritt.

Annons

Vi har inga skärmfria dagar, jag gillar inte konceptet för egen del. Skärmar är något fantastiskt som vi använder för att stimulera våra hjärnor, prata med kompisar och upptäcka världen. Skärmar är inte chips. Att ha skärmfria dagar är som att se skärmarna som något hotfullt och onyttigt och lägga ett oskyldigt pussel istället. Lägg pusslet och spela på en app sen, och slappna av.

Men skärmarna är farliga om de slår ut allt mänskligt liv. Så vi kör sporadiska skärmstopp. Och när det är skärmstopp så kan man inte räkna med att bli underhållen av sina föräldrar. Hitta på något. Märker vi att barnen inte kommer på något att göra och därför gnäller, så förlängs skärmstoppet med förklaringen ”Nu märker vi att du är så beroende att du inte kan hitta på något, därför blir det en timme till, gå och gör något nu”
”2. Hur ser du på aktiviteter för barn? Vad är rimligt antal för att både föräldrar och barn ska må bra? Självklart individuellt, men ser så många som stressar mellan aktiviteter.”

Barn bör ha aktiviteter upp till tolv-tretton års ålder.

Barnets behov ska styra, och jag vet att det finns barn som är blyga, men det finns aktiviteter som inte är fotboll. Något ska de göra eftersom det är ett skydd mot mobbing och visar att det finns ett liv utanför skolan och att man är relevant i andra sammanhang.

Våra barn sysslar med fotboll, teater och tennis.

Visst är det jobbigt med skjutseriet, men man får tänka att det är så kort tid man håller på med det där, och man har så mycket igen på det. Men se för guds skull till att styra upp med andra föräldrar. Varför ska vi sitta i varsin bil och kasa fram och tillbaka? Och om ni redan delar på körandet med andra: bjud in folk som ni vet bor i närheten att carpoola.
”3. Att ha ett jobb som innebär att jobba mycket hemma. Verkar så bra ur barnsynpunkt. Hur kan en hel dag se ut för dig?”

Detta får nog bli ett eget inlägg.

Men kortversionen är: vaknar av bebis, matar, byter, skriver, nattar, skriver, matar, leker, hämtar, matar, skjutsar, lägger. Verb-SM tills solen går ner.

Dela
Tweeta
Maila
2 kommentarer

Annons

 


Laddar